Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ (και αλλαγή ημερών) για το "ΜΑΡΤΥΡΑΣ" στο VAULT, έως την Κυριακή 1 Απριλίου

2η ΠΑΡΑΤΑΣΗ για την παράσταση “Μάρτυρας” του Marius von Mayenburg από την ομάδα ProvaT.O. (Prova Theatre Organization) σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη. Από το Σάββατο 3 Μαρτίου κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00 έως την Κυριακή 1 Απριλίου, για 10 παραστάσεις ακόμη!

Εσύ μέχρι πού μπορείς να φτάσεις για αυτά που πιστεύεις;

Νέα παράταση (και αλλαγή ημερών) λόγω επιτυχίας για την παράσταση “Μάρτυρας”, του Marius von Mayenburg, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα,  στον Πολυχώρο Vault από την ομάδα ProvaT.O., σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη. Από το Σάββατο 3 Μαρτίου, κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00 έως την Κυριακή 1 Απριλίου, για 10 παραστάσεις ακόμη. 

Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο το 2012, στη σκήνη της Schaubühne, σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα. Tο 2016 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ρώσο σκηνοθέτη Kirill Serebrenikov, με τον τίτλο “Ο πιστός” και πήρε μέρος σε μια σειρά από φεστιβάλ, ανάμεσα τους το Φεστιβάλ των Καννών, θέτοντας υποψηφιότητα για το βραβείο “Ένα κάποιο βλέμμα”, αποσπώντας τελικά το ειδικό βραβείο Καννών “Francois Chalais 2016”.


ΥΠΟΘΕΣΗ:
Ο Μπέντζαμιν είναι ένας νεαρός μαθητής που έχει αφοσιωθεί πλήρως στη μελέτη της Βίβλου. Αντιλαμβάνεται και προσπαθεί να κάνει πράξη τον λόγο του Θεού με τον πιο διεστραμμένο τρόπο. Με όπλο την πίστη του, ξεκινά να επιτίθεται στους συμμαθητές του, στους καθηγητές του, καθώς και στην ίδια του την μητέρα, που δεν έχουν ιδέα τι ακριβώς συμβαίνει. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, αδυνατούν να προβλέψουν τις συνέπειες. Πώς το σχολείο και η οικογένεια θα απαντήσουν σε αυτή την ακραία  συμπεριφορά; 
Ο φασισμός και η ανοχή συγκρούονται σε αυτό το αστείο αλλά και προκλητικό έργο. Η παράσταση αποτελεί μία σύνθεση από 26 σκηνές “μονταρισμένες” ώστε να θυμίζουν κινηματογραφικό σενάριο και μας φέρνει αντιμέτωπους με το ερώτημα: εσύ μέχρι πού μπορείς να φτάσεις για αυτά που πιστεύεις; 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:
Ο Marius von Mayenburg δρα και συμμετέχει στην σύγχρονη ευρωπαϊκή δραματουργία ως σκηνοθέτης, μεταφραστής και δραματουργός. Μόνιμος συνεργάτης της  Schaubühne,  με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του, κατατάσσεται στους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς του. Γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1972 στο Μόναχο και σπούδασε  στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών στο Βερολίνο. Το έργο του “Fireface”, το οποίο γράφτηκε το 1997, ήταν η πρώτη του μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας το βραβείο για νέους δραματουργούς καθώς και το βραβείο συγγραφέων στη Φρανκφούρτη. 

Έργα του: 
Haarmann (1996), Fräulein Danzer (1996), Monsterdämmerung (1997), Feuergesicht (1997), Parasiten (1999), Das kalte Kind (2002), Fräulein danzer (2003), Eldorado (2004), Turista (2005), Augenlicht (2006), Der Häßliche (2007), Der Hund, die Nacht und das, Messer (2008), Der Stein (2008), Perplex (2010), Märtyrer (2012), Stück Plastik (2015)


Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ:
Ο Βαγγέλης Λάσκαρης, γεννήθηκε το 1981 στο Μόντρεαλ του Καναδά, είναι συνεργάτης του Vault Theatre plus και ιδρυτής της καλλιτεχνικής κολεκτίβας ProvaT.O. (Prova Theatre Organization). Σπούδασε Θέατρο στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Πέτρας, είναι κοινωνιολόγος, απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στο University οf Kentucky.

Έχει σκηνοθετήσει: 
Jack and Jill, ένα ρομάντζο” της Jane Martin,  “Nord-Ost, μέρες που ξεχάστηκαν” του Torsten Buchsteiner , “Mr. Kolpert” του David Gieselmann ,“Τα τέσσερα τετραγωνικά” της Άρτεμις Μουστακλίδου, “Frozen” της Bryony Lavery, “Μια μέλισσα τον Αύγουστο”, του Θοδωρή Αθερίδη. 

Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός στις παραστάσεις: 
“Βαϊμάρη 2013” σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου, “Γαϊτανάκι” του Arthur Schnitzler σε σκηνοθεσία Αγγελικής Καρυστινού. 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Marius von Mayenburg
Μετάφραση: Άρης Κυπριανού και Βαγγέλης Λάσκαρης
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
Σκηνικός χώρος, σχεδιασμός φωτισμών, ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Λυντζέρης
Κίνηση ηθοποιών : Σοφία Μιχαήλ
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση : Πάνος Πανάκος
Ηλεκτρική κιθάρα : Μάριος Στέρπης
Ηλεκτρικό μπάσο : Γιώργος Λαμπάδης
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Στριφτάρης
Trailers: Θοδωρής Θεοδώρου, Γιώργος Στριφτάρης
Αφίσα παράστασης : Νίκος Παναγόπουλος
Επιμέλεια προγράμματος: Εκδόσεις Άπαρσις
Παραγωγή: Vault
E mail: provatoathens@gmail.com 

ΠΑΙΖΟΥΝ (αλφαβητικά) : Συμεώνη Γιαννάτου, Βασιλική Δρακοπούλου, Χρύσα Κούρκουλου, Άρης Κυπριανού, Βαγγέλης Λάσκαρης, Δημήτρης Μαγκλάρας, Λωρίνα Χατζημανώλη.

*Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ / ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΚΑΙ Η ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ / ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΘΑ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΝΟΜΙΚΑ. 

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ


ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

... “Μάρτυρας” ένα ακόμα αριστούργημα για τον 21ο αιώνα στο Θέατρο Vault που εξελίσσεται σε “πόρτα” για νέους κι επαρκείς θεατές… Καταπληκτική παράσταση που σου κόβει την ανάσα, πρωτότυπη, προκλητική. Ένα πυκνό καλογραμμένο και καλοανεβασμένο αριστούργημα που θα παίζεται για χρόνια. Μην το χάσετε! Αυτό μάς υποδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς, ευγενικώς αλλά ανηλεώς συγγραφέας σκηνοθέτης κι ερμηνευτές αυτού του αριστουργήματος. Ήταν όλοι τους υπέροχοι. Δεν ξεχώρισε κανένας. Ευτυχώς!!"... Κωνσταντίνος Μπούρας ( ποιητής, θεατρολόγος και κριτικός / Γράφειν) 

..."Η ΟμάδαProvaT.O. Athens επέλεξε με θάρρος να αναμετρηθεί με ένα τέτοιο κείμενο και αυτό ήδη αποτελεί εύσημο. Και, ανεξάρτητα από τις παρατηρήσεις μου για την καθαυτή σκηνική επιτέλεση, μια τέτοια παράσταση θα έπρεπε να απευθύνεται πρώτιστα σε σχολεία. Γιατί εκεί εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού. Ας το προλάβουμε"... Δημήτρης Τσατσούλης (Ημεροδρόμος)

..."Πρόκειται για ένα έργο δυναμίτη. Καυστικό, κοφτερό, ευθύβολο, ρεαλιστικό και άκρως επίκαιρο που μας αφορά. Ισορροπεί μεταξύ φασισμού, θρησκευτικού προσηλιτισμού, φανατισμού και λογικής. Κάνει λόγο για bullying, ομοφυλοφιλικές σχέσεις και για κάθε είδους φανατισμό. Εμπνευσμένη σκηνοθεσία, ευφυής, καλοκουρδισμένη που δεν παρεκκλίνει λεπτό και σου κόβει την ανάσα! Οι ηθοποιοί είναι όλοι καταπληκτικοί, με απόλυτη χημεία, δέσιμο, όρεξη, πάθος, φρεσκάδα και δύναμη ψυχής. Δείτε την παράσταση γιατί αξίζει αντικειμενικά. Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ θα σας προβληματίσει, θα σας εξαγριώσει, θα σας συγκινήσει, θα σας ταρακουνήσει μια και καλή. Μην τη χάσετε για κανένα λόγο!"... Ντίνα Καρρά (Kallitexnes.gr)


..."Ακόμα να το δεις; Ένα κείμενο αντικατοπτρισμός του σήμερα. Μια παράσταση που σε φέρνει αντιμέτωπο με τον ίδιο σου τον εαυτό. Ο Δημήτρης Μαγκλαράς μαγνητίζει όλα τα βλέμματα με την συγκλονιστική ερμηνεία του. Η αγωνία του ήρωα εκκωφαντική, η εμβέλεια της οποίας δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Το ένα χειροκρότημα διαδέχεται το άλλο και μετά όλα μαζί, ταυτόχρονα και δυνατά κάνουν την ομάδα ProvaT.O. να μας υποκλιθεί ξανά και ξανά. Μάλλον εμείς έπρεπε να υποκλιθούμε. Για το ταλέντο, το μεράκι, τη δουλειά και όσα μας έκαναν να σκεφτούμε και να αισθανθούμε"... Δήμητρα Αλεξανδράκου (frapress.gr)

... “O Μάρτυρας είναι μια παράσταση που θίγει πολλά, όχι μόνο το φονταμενταλισμό και τις ιδεολογικές ακρότητες αλλά και την εκπαίδευση. Η παράσταση της ομάδας PROVA T.O. Στον Πολυχώρο Vault, έναν χώρο που διακρίνεται για τις καλλιτεχνικές του επιλογές είναι μια αιχμηρή και άρτια δραματουργικά πρόταση”...
Νάγια Παπαπάνου (boem radio)

.."Ο πολυχώρος VAULT έρχεται να αφήσει το στίγμα του για ακόμη μία σεζόν με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις.  Στο πλαίσιο αυτό ανέβηκε το έργο του βραβευμένου με «Kleistfordepreis fur junge Dramatiker», Marius von Mayenburg, «Ο Μάρτυρας», σε πανελλήνια πρώτη, από την ομάδα ProvaT.O. Athens. Οι ερμηνείες στο σύνολό τους ήταν άκρως ενδιαφέρουσες με τον Δημήτρη Μαγγλάρα στον ρόλο του Μπέντζαμιν να ξεχωρίζει. H ερμηνεία του ξεχώρισε ακριβώς για την αμεσότητα και τη φυσικότητά της ως προς την απόδοση της εσωτερικής αναταραχής και σύγχυσης του ήρωα"...Οι συντάκτες του Mix Grill

... “Η καλλιτεχνική κολεκτίβα ProvaT.O. Athens έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, προσφέροντας μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε. Βάλτε στο πρόγραμμα σας τo “Μάρτυρα” καθώς όταν το θέατρο και εν γένει οι Τέχνες, μιλάνε για το φαινόμενο του φασισμού, μιλάνε για ένα θέμα που αφορά τους πάντες”... Γεώργιος Ελ. Τζιτζικάκης (Koukidaki)

..."Ένας κόσμος βίας και ποικιλώνυμων συγκρούσεων, μας καλεί να πάρουμε απαντήσεις για το σταυρικό ήθος της αγάπης, της αποδοχής, της συγχώρεσης, μέσα από την ανάγκη της ελπίδας και της πίστης σε κάτι που είναι πέρα από τις δυνάμεις μας. Οι άνθρωποι δημιουργούν τους κανόνες, όμως ποιος μπορεί να τους σπάσει για να μην τρελαθεί; «Αυτός είναι ο « Μάρτυρας » στον Πολυχώρος Vault , ο οποίος υπενθυμίζει την αλαζονεία της πλειοψηφίας, τη λογική του πατριωτισμού, και την αίσθηση πως όλοι είναι ισότιμοι πολίτες»"... Εύα Αφραφιώτη (Τρίτο Κουδούνι)


..."Η Συμεώνη Γιαννάτου, η Βασιλική Δρακοπούλου, η Χρύσα Κούρκουλου, ο Άρης Κυπριανού, ο Βαγγέλης Λάσκαρης, ο Δημήτρης Μαγκλάρας και η Λωρίνα Χατζημανώλη είναι μία ομάδα δεμένη και αποτελούν την φρεσκάδα και το νέο ρεύμα των ταλαντούχων ηθοποιών μέσα σε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο που είναι ο Πολυχώρος Vault. Το έργο βρίθει από διαχρονικότητα και από μηνύματα που θέλει να μεταδοθούν και να επικοινωνήσουν στον θεατή. Πολλά πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για αυτήν την σπουδαία σύμπραξη"... Αλεξία Βλάρα (almaradio.fm)

..."Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λάσκαρη αναδεικνύει τις επίκαιρες προκλήσεις. Με τρόπο διεισδυτικό ακούει την εποχή μας με τις βαθιές εσωτερικές συγκρούσεις, κάτι που μεταφέρεται μέσα από τις μεστές ερμηνείες όλων των ηθοποιών. Συγκλονιστικός ως Μπέντζαμιν είναι ο Δημήτρης Μαγκλάρας. Η εξαιρετική παράσταση ταρακουνά τον θεατή, προκαλεί αίσθηση και ενεργοποιεί συνειδήσεις"...Χαρά Κιούση (newsbeast) 

..."Οι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης του έργου, ήταν τόσο μεταδοτικοί, άμεσοι και έμμεσοι ταυτόχρονα, εκ των προτέρων και εκ των υστέρων. Πολύπτυχο έργο, που δίχως το σπαρτάρισμα και τις αλληγορικές ερμηνείες και πραγματεύσεις των ηθοποιών απάνω του, δε θα αντικρίζαμε ποτέ την τόσο ζωντανή υπόσταση και διάσταση του. Το έργο, το μεγαλούργημα αυτό του Mayenburg, κάποιοι το ένιωσαν στο πετσί τους και είδαν πόσο εκσυγχρονισμένο θα είναι στο μέλλον, πόσο απαραβίαστο, αμετάβλητο στη διαχρονικότητα του θα διαδοθεί, διότι η θρησκεία θα υπάρχει σε όλες τις εποχές. Οπότε, ας ακούσουμε, ας ενστερνιστούμε αληθινούς μάρτυρες, εκείνους που με τούτα τα έργα, γράφουν μιαν ιστορία και στο θέατρο, και στη ζωή και στη θρησκεία, αν υπάρχει"... Άτζελα Υζεϊράι (Koita-magazine)

..."26 σκηνές ακολουθούν με καταιγιστικούς ρυθμούς η μία την άλλη,δίνοντάς μας όλη τη συναισθηματική ένταση των χαρακτήρων. Ευρηματική σκηνοθεσία, άριστα δομημένη που αξιοποιεί θαυμάσια τις δυναμικές της δραματουργίας, με εξαιρετική αίσθηση ρυθμού, εντυπωσιακές κορυφώσεις, τολμηρή κινησιολογία και εμπνευσμένες ανατροπές. Οι ερμηνείες ανταποκρίνονται στην σκηνοθετική γραμμή με ευκρίνεια, οι ηθοποιοί διαθέτουν αξιόλογα ερμηνευτικά προσόντα και επιτυγχάνουν την δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην ταύτιση και την αποστασιοποίηση, προσφέροντας μας μια σειρά από ερμηνευτικά ρεσιτάλ"... Μαρία Κυριάκη (Επί Σκηνής)


INFO!

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Από το Σάββατο 3 Μαρτίου έως την Κυριακή 1 Απριλίου, για 10 παραστάσεις ακόμη.
Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75' (χωρίς διάλειμμα)
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Προπώληση Viva : 10 ευρώ (viva.gr)
Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00) 
Email: vaultvotanikos@gmail.com 

Μάρτυρας ~ Märtyrer / TRAILER / Marius von Mayenburg / ProvaT.O. Athens / Vault Theatre Plus / October 2017 from provato athens on Vimeo.
Χορηγός Επικοινωνίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.